Saturday, September 10, 2005

Om det triste ved norsk litteraturkritikk

Om det triste ved norsk litteraturkritikk

Under Bjørnsonfestivalen arrangerte Norsk Kritikerlag flere diskusjoner under paroler som ”Hvor god er egentlig Nils-Øivind Haagensen?” Tittelen inviterte til dybdelesning og refleksjon over hele forfatterskap. Invitasjonen kunne gjerne leses som et intellektuelt motsvar til den art av anmelderi som preger aviser og tidsskrift. Her skulle blikket skjerpes og de mediale glansbildene dekonstrueres, Norsk Kritikerlag lovet inngående diskusjoner som ikke var smitteskadet av anmelderiets hang til hype og panegyrikk. Trist derfor at utfallet ble et helt annet.

Kritiker Nøste Kendziors behandling av Nils-Øivind Haagensen står tilbake som et eksempel par excellence på anmelderiets verste tabu. Pinlig da at Kritikerlaget introduserte henne som en ”eminent” leser. Gjennomgangen av tekstene var overfladisk og fremviste svært liten vilje eller kunnskaper om poesiens egenart. En av Kendziors verdimarkører var at Haagensen skriver ”kjøttfullt”. Problemet var bare at Kendzior i høy grad bidro til å gjøre diktene langt mer ”kjøttfulle” enn de i utgangspunktet er ved nærmest å øve vold mot diktene.

Majoritetsmessig bestod Kendziors innlegg av svært subjektive, insisterende lesninger av Haagensens dikt. Kendziors tolkninger stod i beste fall i et stemoderlig forhold til Haagensens måte å lese egne dikt på. Det hindret likevel ikke kritikeren å benytte seg av sine svært subjektive fortolkninger av halve dikt for å spre om seg med objektive dommer om Haagensens forfatterskap. Tydeligvis basert på lesningen av én av Haagensens bøker. Refleksjon var erstattet av små kommentarer og lange opplesninger.

Nøste Kendziors triste og teatralske perfomance var tanketom og provoserende for mange av de kritikere og forfattere som satt blant publikummere. Og trist nok, kanskje bare enda et symptom for hvor kjønnsløs norsk litteraturkritikk kan være. Haagensen er en forfatter som etter massiv medieomtale og nærmest panegyrisk virak fortjener en problematiserende og grundig gjennomgang.

Men etter at Nøste Kendzior fremviste en slik total mangel på kompetanse, bør kanskje neste spørsmål for Norsk Kritikerlag være: hvor god er egentlig norske kritikere? La oss starte med Nøste Kendzior.

( Morgenbladet 9.7.05)

92 comments:

Anonymous said...

Du farer hardt frem mot Nøste. Hun er jo ofte god i Natt og Dag?

Anonymous said...

Det kan godt være! Men behandlingen av Haagensen var forkastelig, arrogant og tuftet på nullrefleksjon. Da må det være lov å reagere. En slik kritikk fortjener ingen forfatter.

-silje

Anonymous said...

Visste forrresten ikke at Nøste er blant de unge skribentene i Natt og Dag;)....

Anonymous said...

Men er det ikke bedre med kritikk enn ingen kritikk?

Anonymous said...

Tid, i alle fall. Bytt ut natt med tid.

Anonymous said...

Ad dårlig kritikk og ingen kritikk:
Det var et tåpelig spørsmål. Det håper jeg alle ser.

Anonymous said...

Jeg blander alltid navnene, må være en hjerneskade. Blir spennende å se hva Nøste svarer på de hårde ord.

a jour said...

Norsk kritikerlag er ikke bare de som er tilknyttet selve organisajonen - de med verv og slikt. Norsk kritikk er heller ikke bare Kendzior.

Men poesikritikk er litt spesielt - det er så lite av den, og poesi generelt så upopulært, at man (dette tror de) kan slippe unna med superlativer (eventuelt utskjelling) og de færreste vil bry seg. Men det gjør jo du og det er bra.

Synes dette var et framifra innlegg, Silje.

Anonymous said...

takk, enkelte har innvendt at dette er strategien til disse arrangementene, provosere frem interaktivitet, det virket i så fall særs dårlig, majoriteten i salen ble kroppslig irritert, nærmeste, over kendziors skjødeløse liksomgjennomgang.

nei til dårlig kritikk. da kan man holde kjeft.

Anonymous said...

Nøste gidder ikke å svare

Anonymous said...

Dårlig kritikk til dårlig kritkk er kanskje enda verre?

Det ville forbause meg meget om Nøste gadd svare på dette?

Beste

Anonymous said...

den kommentaren gidder jeg ikke svare på

Anonymous said...

Hva er galt med å si noe når noen sier noe dumt? Det er ingenting galt i det.

Men det kan bli litt mer presist: hva er galt med å fysisk si noe, dvs ikke komme slepende med en masse innvendinger to uker senere? Hev stemmen, da vel. Ikke sitt der og brenn inne. Debatten blir ført på en gyngende grunnlag, angrepet er skriftlig, men baserer seg på en muntlig kilde. Ingen vet hva Nøste har sagt, utenom en.

Anonymous said...

hva vet du om jeg hevet stemmen eller ikke, begrunnet kritikk, det både savner jeg, og det gir jeg, kritikken må være begrunnet, så kan jeg godt omfavne den, være uenig, rope ut, noen ber om taushet, noen ber om resignasjon, og ryktene forteller at Nøste svarer på fredag, så at dette er så urettferdig, hensiktsløs kritikk, det er jeg ikke med på.

Anonymous said...

Så ble det stille...

Merkelig?

Anonymous said...

Jeg vet ikke om du kom så godt fra disputten med Nøste, kan det være visse koder og genrebestemmelser i kulturen du fortsatt ikke kjenner til? Ikke vet jeg, kanskje man ikke gjør slikt, sitter taus med stigende sinne for så å angripe i et helt annet forum; muntlig flytende/skriftlig fast etc?

glassdråpe said...

Det er sikkert mange koder jeg ikke kjenner til. Men er alle koder til for å følges slavisk? Jeg kunne gjerne uttalt meg der og da, men måtte som sagt gå, og hvorfor kan man ikke angripe en kritikk som introduseres som det endelige oppgjøret med Haagensen, og så er det en flau fremvisning av halvleste dikt, og overhodet ikke en refleksjon over hele forfatterskapet. Jeg bryr meg ikke så mye om hvem som "vinner" debatten. Det skal mye til for at jeg blir så provosert av en lesning som den, ganske enkelt fordi den var så mangelfull. Dessuten har jeg en tro på at skriften kan generere bedre tanker fordi den bebor refleksjon på en annen måte enn impulsiv tale, det mener jeg rettferdiggjør at oppgjøret kom i MB, selv om det ikke er uproblematisk, det ser jeg jo klart.

Men dersom du er så opptatt av kulturelle koder, en idé å faktisk undertegne med navn? For all høflighets skyld.

Vennlig hilsen Silje

Anonymous said...

Hehe, dette blir litt p-p-patetisk..

Om man ikke vil ha anonyme meldinger på bloggen, så er det jo bare å lukke den muligheten - istedenfor å hele tiden ha det som et mulig motsvar.

Hvorfor ikke bare innrømme at du bæsjet på leggen!

Og i tillegg gikk du før debatten var ferdig? Da visste du jo ikke om det ble sagt skjellsettende ting etter at du gikk? Eller stolte du på hearsay?

Man må kanskje være litt mer etterrettlig i sine påstander.

Mvh

Olaug said...

Ein kommentar om det å vere anonym:
Det er skilnad på å vere blid og anonym og å vere sur eller frekk og anonym. Difor er det dumt og trist å måtte utelukke dei anonyme frå bloggen sin. Same kven som har rett av deg, du anonyme her (som ikkje framstår som _så_ sur og frekk), og Silje, så er det mykje enklare å forhalde seg til hennar påstandar når ho vågar å stå ved dei med fullt namn. Eg synest ikkje det er p-p-patetisk å ville vite kven ein diskuterer med.

Anonymous said...

Ulv ulv

Kjell Bonde Magnevik said...

Det patetiske med denne kommentarrekken er at selve "bloggenens dronning" må komme inn å hjelpe på en allerede død disputt.
Leve de anonynyme!
Uten de stopper bloggnee!

- Jammen, så fint for de som har bloggen? De kan jo bare skylde på de anonyme istedenfor å ta tak i kritikken de får i kommentarrekken?
- Nei, slik er det ikke. Du skjønner; det er en gylden regel i blogverden. Ikke være anonym.
- Hvorfor ikke?
- De som eier bloggen blir så usikker, skjønner du, lille venn. Og det vil vi jo ikke.
- Jammen, jeg har jo ikke blog eller hjemmeside, hva skal jeg gjøre?
- Du må finne opp et navn, lille venn. Det er lett.
- Ok. Det tenkte jeg ikke på.
- Slik er verden, lille venn. Nå finner du opp et navn, så kan de som eier blogen kanskje kommentere det som egentlig er temaet her, istedenfor å diskutere oss.
- Ok. Kan jeg få is nå?
- Selfølgelig, lille venn. Selvfølgelig.

Olaug said...

KVIFOR, Kjell Bonde, vil du ikkje skrive namnet ditt? Er det ikkje fordi du synest det er flaut at Silje skal vite kven det er som kjem med slik nedlatande retorikk?

Anonymous said...

Nå er det jo ikke bare "Kjell Bonde" som ikke skriver navnet sitt i denne samtalen, virker det som :-)

Jeg holder med Kjell Bonde, jeg!

olaug said...

Nei, og det gjer det jo ikkje akkurat enklare å lese ei slik kommentar-samtale ...

Eg har stort sett ikkje problem med anonyme og pseudonymbrukande blogg-kommentatorar, men eg mislikar at folk ikkje kan stå ved sine negative personkarakteristikkar og nedlatande retorikk.

Anonymous said...

Det var ikke "jeg-anonym" som skrev det om "bæsje på leggen" eller noen sarkasmer, jeg bare spurte ut i luften om kulturelle koder, fordi jeg selv ikke kjenner disse, men antar at de finnes siden så mange reagerte på overføringen muntlig debatt/skriftlig kritikk i ettertid....

Anonymous said...

Silje, du har jo publisert din salve mot Kendzior her i bloggen din. Hvorfor er du ikke så redelig at du også publiserer hennes svar til deg i Morgenbladet 23. sept.? Overskriften på ditt debattinnlegg var "Om det triste ved norsk litteraturkritikk". Overskriften på Kendziors innlegg er "Om det triste ved uetterrettelighet".

Anonymous said...

jeg håper morgenbladet har flere lesere enn bloggen min, bloggen er en individstyrt portal og det styrer vel også innholdet. for det første tror jeg ikke at jeg har tilgang til teksten, det er LITT lettere å publisere sin egen tekst.
Enhver står fritt til å opprette egen blogg, og jeg mener ikke fange mediebildet, eller den totale diskusjonen i denne bloggen. Det ligger vel litt i kortene og skulle være unødig å utdype.


Og kanskje synes jeg ikke svaret var særlig etterrettelig. Og kanskje har jeg bare gitt opp å ha en seriøs debatt her, det kan man kanskje forstå av de foregående innlegg som har like mye cerebral substans som gårsdagens pølselapskaus.

Skal jeg forfølge debatten, så gjøres det i MB der den oppstod.

Ok?

Anonymous said...

Debattten oppstod vel på "Hvor god er egentølig...? i Molde. Eller det var der den burdte vært...
Du var den som valgte å "innføre" den i MB.

Og det er jo interssant at du ikke fant Kendziors svar etterrettelig nok.
Men slik som Kritikerlagets medlemmer skjæres over en kam av deg, kan man vel ikke vente annet forsvar.
Ha fortsatt god høst.

Anonymous said...

akk, din lesning er så full av inkonsistens at det blir umulig for meg å ta dette seriøst.

vi har nådd enden av diskusjonen, tror jeg...

silje

Anonymous said...

Ja, for det er ikke Silje som er dum, det er alle de andre i sandkassen. Silje tar aldri feil, husk det, alle som prøver å leke med henne!

p.r said...

Vil gi deg en litt forsinket applaus for MB-innlegget. Det er godt du hausser opp ang. litteraturkritikken. Det er rett og slett mange anmelderstillinger som ikke har livets rett. (Spør meg selv i tillegg: trenger vi alle?) Risikoen med en slik fremgangsmåte er selvsagt personfokuseringen, på godt og vondt, det trenger jeg vel ikke å nevne heller, og selv om svarene du har fått (iallfall de jeg har lest senere i avisen) har mer tjent person enn sak, så er det vel en flik av anmelderi-pirk i det samme rommet. For all del, ikke lukk munnen din! Uavhengig om du roper i et "før" eller "etter". Stå på.

p.r. said...

Kendzior er forresten en god oversetter, når det gjelder litt.anmeldelsene er jeg derimot ikke helt sikker selv, poenget er at.. ja. Hva var poenget?!
At noen må slenge en anton frem og tilbake iblant, ellers kommer vi jo ingen vei, selv om vi heller aldri har gjort det, det er det å holde et slags oppsyn, ikke sluke alt med sjokoladekaken, ikke sant, enda så god oppskriften er. Jeg synes ikke dette tilfellet er særskilt Haagensen. Jeg har kunnet ramse opp flere kroneksempler på den samme bakevja, men en "blogg" er vel ikke det riktige foraet for en ny didaktikk, har jeg rett?

mvh

MGL said...

Helt ærlig!
Maken til uhøflig oppførsel som jeg ser her i kommentarrekken til Silje har jeg faen ikke sett noensinne før i den norskspråklige litterære bloggosfæren!

Uansett om Silje har rett i sin kritikk eller ikke, så skal du ikke snike deg inn i huset hennes og pisse på teppet. Hvis du tør å mene noe offentlig, så må du også tørre å mene noe med fullt navn.

Nå mater jeg kanskje trollet, men jeg er faktisk sur. Dette er første gang jeg har sett noen oppføre seg på den åndssvake og feige måten jeg inntil idag hadde håpet at denne delen av den norske bloggosfæren skulle være foruten.

Hvis jeg var deg, ville jeg sende en mail til Silje med fullt navn og si unnskyld.

Anonymous said...

Vel, må vel være lov å beholde navnet for seg selv, jeg spurte jo bare helt enkelt tidlig i disse kommentarene om en kode var brutt i Siljes tilfelle, men det er det ingen som vet, eller? Jeg vet det ikke, derfor spurte jeg...

Anonymous said...

Hvis man ikke synes det er greit å ha anonyme kommentarer i bloggen sin, bør man reservere seg mot det.

Det finnes for øvrig flere enn én som kommenterer under "anonymous said" i denne saken - én av dem er Silje selv.

Du anonyme som stilte spørsmål om koder og genrebestemmelser i kulturen, stilte et virkelig vesentlig spørsmål. Så du trenger ikke å legge deg flat fordi om en busemann med skjegg kommer og sier bøh! til deg og roper faen attpåtil. Han er vel bare en av dem som Silje har lært koder og genrebestemmelser av.

Anonymous said...

Til den genre- og kodeksorienterte anonymous:
Det er vel sånn at hvis man er på et debattmøte som handler om noe man har en mening om, som man har lyst til å lufte, så må vel dette møtet være det naturlige stedet å lufte sin mening. Da har man sjansen til å korrigere og supplere talerens opplysninger, og eventuelt få sine egne misforståelser belyst. Ansikt til ansikt med sine debattanter vil man kanskje også oppføre seg høfligere og mer fintfølende.

Når man kommer trekkende med sine synspunkter flere uker senere, i et annet forum og overfor folk som ikke var til stede på møtet, og dessuten med de karakteristikkene Silje brukte på Kendzior (tanketom, inkompetent, trist, teatralsk), blir det som i hviskeleken: Man vet ikke hva man skal tro. Det blir som å sette ut stygge rykter, og dypt urettferdig og ufølsomt overfor den det går utover.

Anonymous said...

Kanskje det er derfor det er like greit å være anonym her? Så slipper de av oss som synes Silje burde ha latt være å skrive det urimelige innlegget sitt å oppleve at det blir satt ut et rykte i byen om at vi er tanketomme og inkompetente og teatralske?

Anonymous said...

Når man ikke har klart å lese min tekst, så er det kanskje like greit å være anonym, ja. For her må man vel skille mellom PERSONEN og SAKEN, noe jeg trodde var pensum i livets første timer. Har jeg sagt at Kendizior er tanketom når jeg sier kritikken var det?

Rart også at forfatter Frode Grytten har skrevet en lengre innlegg mot Kendziors kritikervirksomhet i Molde i Dag og Tid.

Skal man ikke kunne skrive om noe som foregår i et fysisk rom? Hvis dette er så uinteressant for deg, så skjønner jeg ikke at du ikke har bedre, mer fruktbare ting på agendaen enn å hisse deg opp over et flere uker gammelt leserinnlegg. Det virker litt fattigslig. Men alt du vil om meg, men sett deg inn i saken først.

Anonymous said...

Om ikke du, Silje Stavrum, klarer å lese ditt eget innlegg som et personangrep, her for eksempel:

Nøste Kendziors triste og teatralske perfomance var tanketom og provoserende for mange av de kritikere og forfattere som satt blant publikummere.

Eller her:
Men etter at Nøste Kendzior fremviste en slik total mangel på kompetanse,

...da lurer jeg på hvem som skrev innlegget i MB.

Og forøvrig dette:
Majoritetsmessig bestod Kendziors innlegg av svært subjektive, insisterende lesninger av Haagensens dikt. Kendziors tolkninger stod i beste fall i et stemoderlig forhold til Haagensens måte å lese egne dikt på. Det hindret likevel ikke kritikeren å benytte seg av sine svært subjektive fortolkninger av halve dikt for å spre om seg med objektive dommer om Haagensens forfatterskap.

Det er vel ingen kritikere som er objektive?


Og du fortsetter i din egen blog, til de stakkars anonyme:
Hvis dette er så uinteressant for deg, så skjønner jeg ikke at du ikke har bedre, mer fruktbare ting på agendaen enn å hisse deg opp over et flere uker gammelt leserinnlegg. Det virker litt fattigslig.

Det virker som du er vant til å strø om deg med fornærmelser av personlig art. Men dette ser du ikke selv.

Har man sagt A, får man også tørre å stå for B og de etterfølgene bokstaver.

Og det med anonyme innlegg er nevnt, denne bloggen ligger i det offentlige rom, man kan ikke gråte fordi man får svar på tiltale.

Beste hilsen
Nok en anonym

Anonymous said...

hm, ja vel, da fikk jeg svar på spørsmålet om koder, men det virker litt rart, er det bare slike små møter det ikke er lov å bedømme skriftlig i ettertid? Det kan vel ikke gjelde for større møter vel? I så fall får man da et absolutt skille mellom en muntlig og en skriftlig kultursfære? Det er vel ikke helt sånn det er?

Tanketom said...

Hva er et fysisk rom? Siljes soveværelse, en natt da jeg ikke var der? Kan jeg skrive hva som helst om dette rommet og det som foregikk der, en viss natt?

Trist og teatralsk said...

Vi som ikke logrer av alt Silje sier og skriver, har ikke skjønt noe som helst. Da er det godt at han med skjegget kommer inn og brøler oss til ro og orden.

MGL said...

Hør her, trollet.

a) Jeg heter ikke han der med skjegget. Jeg heter Martin Grüner Larsen. Du kan kalle meg Martin, eller Larsen, eller Grüner Larsen, eller Martin Grüner Larsen. Eller kanskje til og med bare Grüner.

b) Jeg har mine egne meninger om Siljes innlegg. Jeg regner dem ikke for å være særlig interessante, så de holder jeg for meg selv. Hvis jeg skulle finne på å si dem i det offentlige rom, så ville du finne mitt navn under det (eller til og med over det, som i kommentarblokker).

c) Du har lov til å uttrykke din uenighet i et forum som dette. Det forventes fra alle parter at din kritikk skal etterstrebe konstruktivitet. Når du bruker ord som "patetisk", og "bæsje på leggen", og attpåtil ikke tør å si hvem du er, så er du ikke bare uhøflig, du er feig.

d) Å ikke reservere seg mot anonyme kommentarer er et valg Silje har tatt. Jeg vet ikke hvorfor hun har tatt det, men det er litt som å ikke låse dørene sine om natten. Det betyr stadig ikke at du får lov til å snike deg inn og pisse på teppet. Oppfør deg ordentlig, uansett om du sitter på den andre siden av en skjerm fra mottakeren.

e) Uansett om du har lyst til å skjule din identitet - gudene forby at noen faktisk visste at du mener det du mener - så er det utrolig vanskelig for andre lesere å vite hvem som snakker. Siljes kommentarer står ut, fra kontekst. Det gjør ikke dine. Er du i det hele tatt bare én person? Borgerlig offentlighet, anyone?

Altså, en gang til, i sakte kino:

høflighet
etterettelighet
konstruktiv kritikk

Hvis det er for vanskelig, så venter du til det ikke er det. Ok?

Inkompetent said...

Oj! Jeg tror Martin Grüner Larsen, han med skjegget, har en stor fremtid som pedagog. Tenk, nå når han har forklart allting så omstendelig, er det som om jeg ser alt i et så mye klarere lys.

anonymus1 said...

Nei, Larsen, det er åpenbart mange herr x her, jeg startet det hele ved å pga. en feilkobling i hjernen blande Natt og Dag og Dag og Tid. Man leste Siljes innlegg i Mprgenbladet med en viss frykt for at hun var vel skarp i tonen denne gangen, og svaret fra Nøste skjerpet denne følelsen av at noe skurret. Men det var ikke meningen å lokke ut disse frekke og aggressive utfallene mot henne, og uttrykket "bæsje på leggen" bruker jeg aldri, da det er et ekkelt uttrykk jeg aldri har likt.

glassdråpe said...

Silje Stavrum Norevik sier:

jeg har omtrent trukket meg ut av denne diskusjonen.
Men: er det det samme å diskutere innholdet i en debatt som foregår på Norges eneste internasjonale litteraturfestival, et offentlig rom, og å fortelle hva som skjer på noens soverom? En latterlig sammenligning som blir gjort der.

Jeg beklager at dette genererer så mye krefter i folk, interessant å se. Kanskje kunne jeg ha dempet min retorikk, men indignasjonen var stor over at det går an å behandle forfattere som NØH så dårlig.

Hilsen Silje

Anonymous said...

[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin[/url] gives you a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-money-maker/]Club Penguin Money Maker[/url] that permits you to gain a lot of coins in Club Penguin.
[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Cheats[/url] also gives you [url=http://cpcheat.org/club-penguin-trackers/]Club Penguin Trackers[/url] such as a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-aunt-arctic-tracker/]Club Penguin Aunt Arctic Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-cadence-tracker/]Club Penguin Cadence Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-gary-tracker/]Club Penguin Gary Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-band-tracker/]Club Penguin Band Tracker[/url], a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-rockhopper-tracker/]Club Penguin Rockhopper Tracker[/url], and a [url=http://cpcheat.org/club-penguin-sensei-tracker/]Club Penguin Sensei Tracker[/url].
Finally,[url=http://cpcheat.org/]Club Penguin[/url] gives you [url=http://cpcheat.org/club-penguin-bots/]Club Penguin Bots[/url] and [url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Mission Cheats[/url] and [url=http://cpcheat.org/]Club Penguin Coin Cheats[/url]

Anonymous said...

Wanna Get HIGH? Running out of Supply? Then Check Out My Shit!
>>>>> http://bestlegalhighsdrugs.info <<<<
If you have questions, you can email my boy at online.mentor [at] gmail.com


[size=1] IGNORE THIS----------------------------
methamphetamine leagl buss [url=http://bestlegalhighsdrugs.info] legal highs online [/url] amanita muscaria erowid salvvia divimorum [url=http://buybudshoplegalherbs.info] legal herb reviews[/url] sallvia divinorim leggal buss [url=HTTP://BUYINGMARIJUANASALE.INFO] Order Cannabis [/url] charas hashish shroom identification [url=HTTP://BUYLEGALBUDSCOMREVIEWS.INFO] buy legal bud [/url] amanits muscaroa purple loosestrife [url=HTTP://CANNABISHIGH-PILLSHIGH.INFO] Marihuana High[/url] amnaita musccaria leagl ubds [url=HTTP://HOWTOBUYWEED-BUYINGWEED.INFO] how to order marijuana[/url] salvia seeds weird drugs home make high [url=http://legalbud.drugreviews.info] legal buds [/url]

ecstady iplls how to take care of salvia plants [url=http://legalweed.lamodalatina.com] legal weed [/url] buy mushroom spores bifo alvariys [url=http://buysalvia.lamodalatina.com] buy salvia plants[/url] methamphettamine cocaine
[url=http://reviewsoflegalbudscams.blogsome.com] order legal weeds [/url]
buy kratom online smanita muscraia [url=http://legalweed.lamodalatina.com] legalweeds [/url] amantia muscarua bufoo alvarisu [url=http://buysalviacheap.com] get salvia leaves[/url] amankta muuscaria ufo albarius
[url=http://guaranteedheightincrease.info/]height improvement[/url] - http://guaranteedheightincrease.info/
height enhancement - http://guaranteedheightincrease.info
[url=http://provenpenisenlargement.info/]proven penis enhancement[/url] - http://provenpenisenlargement.info/
proven penis lengthening - http://provenpenisenlargement.info/
[url=http://provenskincareadvice.info/]skin care tips[/url] - http://provenskincareadvice.info/
skin care techniques - http://provenskincareadvice.info/
[url=http://getrichgambling.info/]get riches gambling[/url] - http://getrichgambling.info/
get riches gambling - http://getrichgambling.info/
[url=http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/]herpes outbreaks[/url] - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/
herpes outbreaks - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/
[url=http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO]stop premature ejaculation[/url] - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO
stop premature ejaculation - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO
[url=http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO]3g mobile cellphones on sale[/url] - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO
mobile phones for sale - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO
[url=http://internationaloddities.reviewsdiscountsonline.com] internationaloddities scam[/url]
international oddities review
[url=http://drobuds.reviewsdiscountsonline.com]dro bud [/url]
review of dro buds
[url=http://bestacnetreatmentreviews.info] best acne treatment review[/url] http://bestacnetreatmentreviews.info
best acne treatment reviews http://bestacnetreatmentreviews.info
[url=HTTP://LEARN-HYPNOSIS-ONLINE.INFO]learn hypnosis online[/url]
learn hypnosis online

Anonymous said...

Hi,

I'm spending my time here for the children of Haiti.

I'm doing this for a non-profit haiti organization in which the main focus is to
building an oppurunity for the children in haiti. If anyone here wants to donate then this is the site:

[url=http://universallearningcentre.org]Donate to Haiti[/url] or Help Haiti

They provide children in Haiti books and teach them.

Please check them out, they're legit.

Please give

Anonymous said...

Hello, as you may already noticed I am recent here.
In first steps it's very good if somebody supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks in advance and good luck! :)

Anonymous said...

Howdy,
We are representing Hair Loss news. We manage plenty of internet sites, and we found your internet site trought the net. We are asking if you need to exchange links with us. Actualy we are on the lookout for links to our websites, if you are interested please visit our site, on the right menu you'll find the catalog link, there you can submit your internet site and exchange links with us...
Our webpages are excellent ranked, and they will be better in the subsequent days...
Thank you, and I am sorry if i put the information in a wrong place, that because I couldn't find the contact link..
Best regards
Keepingmyhair Staff.
[url=http://www.keepingmyhair.com/hair-cloning-a-resume]Hair loss news[/url]

Anonymous said...

The French gourmet cheese Bleu d'Auvergne has a wonderful aroma, a rich taste; the saltiness increases with the incidence of veining. The overall flavor is piquant but not overly sharp. Bleu d'Auvergne started life as an imitation of Roquefort, using cow's milk in place of sheep's milk. Legend has it that a peasant, around 1845, decided to inject his cheese with a blue mold that he found growing on his left-over bread (the motto being, waste not, want not). And thus, the gourmet cheese Bleu d'Auvergne was born. This French gourmet blue cheese comes from the region of Auvergne and the cheese is made from milk of Salers and Aubrac cows. The rind is very thin and so the cheese is usually wrapped in foil. The cheese is rich and creamy with a pale yellow color and scattered holes and well-defined greenish-blue veining. We cut and wrap this cheese in wedge of 8 ounces and 1 pound.

buy fresh blue cheese

[url=http://riderx.info/members/buy_5F00_fresh_5F00_blue_5F00_cheese.aspx]buy fresh blue cheese[/url]

http://riderx.info/members/buy_5F00_fresh_5F00_blue_5F00_cheese.aspx

Anonymous said...

Hello,

I am Sabrina Rojas, Affiliate Executive of usainstantpayday.com, world’s largest bad credit loans community. I came across to your site and I must say that you have got an amazing site that has attracted a lot of visitors including me. I would be glad if you join our affiliate program because your site has full potential to send traffic to my website.
The highlights of our program are:
1. Absolutely FREE registration.
2. You put up a banner or text link or lead sign up form on your site/blog/forum and send traffic from your site/blog/forum to our website. You can also promote via means of email marketing, PPC, telemarketing, etc
3. We will pay you $25 for each lead. (Affiliates are earning up to $1500 per week with our program)
Please note that we try to contact the leads 7 times before marking it a dead lead.
So what are you waiting for? Join Bad Credit Loans Program and earn dollars!! http://www.usainstantpayday.com
For more questions please visit [url=http://www.usainstantpayday.com]http://www.usainstantpayday.com[/url]
This Program will definitely help both of us mutually. You send your potential visitors to our site and we pay you for this.
Please note that for doing email marketing you need to approve the email from us as we do not want any kind of spam activities to take place.
Looking forward for a long term business relation
Thanks,

Sabrina Rojas
sabrina@usainstantpayday.com
Affiliate Executive
http://www.usainstantpayday.com

Anonymous said...

megan fox ude, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187756]megan kelly returning to fox news[/url] megan fox actor biography
kim kardashian sex tape streaming, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187768]kim kardashian blonde bikini[/url] free kim kadashian sex tape
taylor latner and taylor swift, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187772]jump then fall taylor swift instrumental[/url] taylor swift life size cutout
hannah montana teaching resources, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187786]hannah montana graphics[/url] the spanish song from hanna montana movie
audio book free harry potter, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187792]harry potter death[/url] centaur from harry potter
cruise to cancun, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187798]baltimore cruise to nowhere[/url] cruises to kodiak ak
usher and justin bieber, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187812]selena gomez and justin bieber houston tickets[/url] justin bieber gets aresset
123 britney spears, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187814]britney spears pepsi commercials[/url] britney spears hypnotized
megan fox as a teen, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/175542]megan fox black and white[/url] naked pics of megan fox

Anonymous said...

[url=http://www.penisenlargementv.com]Penis Enhancement[/url]
[url=http://www.penisenlargementv.com/vigr-plus.html][/url]
[url=http://www.penisenlargementv.com]penis enlargement pills[/url]
[url=http://www.penisenlargementv.com]natural penis enlargement[/url]

Anonymous said...

Using an escort service providing agency's website, you can now book your girl after you choose her. Also, you can make the payment against her using the web itself.
Also, Escort girls New York are now available for incall and outcall services for almost all the New York locations.
To avail escort girls' services, you need not do anything now.
Doing on work and not enjoying pleasures like kisses, touches and romance can make a person psychologically disturbed.
You can use New York independent Escort service for enjoying some time in the company of Bijou in New York.New York is the capital of West Bangal. With these girls, you will not feel you are getting some kind of service, the experience will be so real that it will almost like a real date.
[url=http://bijouescorts.com]Escort Service[/url] A New York escort agency's website also allows you book your favorite girl at just a matter of few clicks. While making the booking, you need to specify whether you would be seeking for incall or outcall service. For outcall services, you may also need to mention your address where you want her service. Regarding the privacy and confidentiality of this, you need to be completely worry-free. As a service enjoyer, you just need to concentrate on your game. The rest will be all yours, all tempting!

In order to avail a New York based escort girl's service you need not cut any big hole in your pocket. Just at a few pounds, you can bring the most exotic escort girl right to your living room without any hassles.
http://bijouescorts.com New York escorts are genuinely the best girlfriends for men seeking for pleasure. They are the abode of beauty and charm and satisfy men with their amazing sense of maturity. The top-quality escorts of New York are the finest and greatly enviable attractive girls who understand the need and desire of their customer. They are blessed with the most alluring bodies and with the superior set of soft skills; they can make anyone feel special.

Anonymous said...

hi everybody

I just wanted to introduce myself to everyone!

Can't wait to start some good conversations!

-Marshall

Thanks again!

Anonymous said...

check out the new free [url=http://www.casinolasvegass.com]online casino games[/url] at the all new www.casinolasvegass.com, the most trusted [url=http://www.casinolasvegass.com]online casinos[/url] on the web! enjoy our [url=http://www.casinolasvegass.com/download.html]free casino software download[/url] and win money.
you can also check other [url=http://sites.google.com/site/onlinecasinogames2010/]online casinos[/url] and [url=http://www.bayareacorkboard.com/]poker room[/url] at this [url=http://www.buy-cheap-computers.info/]casino[/url] sites with 100's of [url=http://www.place-a-bet.net/]free casino games[/url]. for new gamblers you can visit this [url=http://www.2010-world-cup.info]online casino[/url].

Anonymous said...

Long time lurker, thought I would say hello! I really dont post much but thanks for the good times I have here. Love this place..

When I was hurt in that automobile accident my life would be changed for all time. Unfortunately that driver had no car insurance and I was going to be in pain for ever.

This was not time for me to start and guess what to do. I had to find a good attorney to help me get what I needed. After all, my family was counting on me.

How lousy was it? I has bedridden for 6 months, I had to have constant care and my hospital bills went through the roof!

Luckily, I found a good referral site to help me.

I will post more later this afternoon to tell you more about what I have been going through.

If you need an accident lawyer try the guys at
[url=http://theaccidentlawyers.org/2010/04/20/valero-kills-himself-after-wifes-murder/
find a lawyer

[/u]

Anonymous said...

if you guys exigency to ahead to [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmacopoeia repayment in search generic drugs.
you can knock into uncover drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the pre-eminent [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] informant on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anonymous said...

[url=http://grou.ps/reductil] Buy reductil online
http://grou.ps/reductil
Buy reductil online

Anonymous said...

Infatuation casinos? endorse this progeny [url=http://www.realcazinoz.com]online casino[/url] director and take up online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also scrutinize our up to date [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] hint at http://freecasinogames2010.webs.com and be heir to in realized spondulix !
another solitary [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] plot is www.ttittancasino.com , rather than of german gamblers, fetch unrestrained online casino bonus.

Anonymous said...

Playing bingo needs more than luck or skills and techniques, contrary to what most believe. Bingo, just like any game of chance, comes with rules and regulations that players should observe. Being a player comes with responsibilities and etiquette.

Winning the Game

The moment you figured out you won, you must immediately yell BINGO, and it should be loud enough for the floor walker to hear. The pot money shall be given to the winner once their winning card is confirmed. Well, in winning or once you know you just won, the most important thing is that you shout the winning word BEFORE the time elapses. If the game proceeds and the next number is mentioned and you failed to shout "Bingo", your winning card is disqualified. Therefore, this is the rule you must know.

There may be cases when there are two winners, and in this case the pot money shall be divided equally among the winners. Supposing there are two winning cards, the two winners will share half the prize money.

Bingo Game Rules

Bingo rules are basically the same no matter in which Online Bingo hall you play. But still it's good if you know these rules by heart. If it is your first try, then ask for handouts and inquire from pros regarding the game rules. Nonetheless, the ideal thing to do if you have questions is to ask the floor walker and not the person seated beside you. You should clarify things and doubts before the game starts because asking too many questions as the game proceeds could well distract you. This guideline also applies to those who are newcomers at casinos, those who play roulette for the first time.

Bingo halls demand an age limit of 18 years old. If you are below this age, you are prohibited to play. Some bingo houses ban alcohol inside, so players aren't supposed to take liquor nor drink it inside the venue. Smoking may also be restricted inside the venue, as there are designated smoking sections.

Take note that some Bingo houses don't allow food but some do, so it basically depends on the venue. Policies vary among different venues. For instance, some bingo halls allow reservation of cards, while others don't allow it. Some allow people to leave the venue in the middle of the game, others forbid it. But there are general policies observed in all bingo houses, such as disqualification of tampered bingo cards. There is no way you can get away with a tampered card because the walkers are adept at identifying authentic cards from tampered ones. You could be banned from a bingo establishment if proven liable of tampering a card. Hence, you should play honestly.

Interestingly, some venues offer special bingo games for kids although some halls don't allow players to have companions while playing. Suppose you bring kids with you, don't let them run around the venue and bother other gamers. They should behave well whilst you play and the game proceeds. Play quietly and don't recite the numbers you desperately want to come off because you'll be much of a disturbance if you do. Decorous playing is expectant of all players, even those who play roulette at casinos. Also, having a valid identification is important because you don't know you might win and need to present credentials.

More Online Bingo Info at Bingo Snooper Visit Now http://www.bingosnooper.com

Anonymous said...

Utiltity expenses seem to be a big deal these days. So we buy [url="http://powergenerators.tv"]power generators[/url] and various other power generation equipment for every use. Backup Generators, Portable Generators, and [url="http://www.de.tronjon.com"]Standby Generators[/url]. In case you are experiencing any power problems and would like to create your own electricity and advance in your daily life or business activites, please give us a holler

free erotic stories said...

Ziggy laughed and looked at his camcorder I promise Iwont. MAN STARTS TO JERK WILDLY, THEN FREEZES.
erotic mom stories
firstime teen sex stories
free spanking stories on line
dog sex k9 cum stories free
incest virgin sex stories
Ziggy laughed and looked at his camcorder I promise Iwont. MAN STARTS TO JERK WILDLY, THEN FREEZES.

Anonymous said...

ramj bcvje Large Tits qwwjsf l gd t kce

Anonymous said...

I would like to thank You for being the member of this website. Please allow me to have the possibility to show my satisfaction with Hostgator web hosting. They have professional and fast support and they also offer many [url=http://tinyurl.com/hostgator-coupons-here ]Hostgator coupon codes[/url].

I like HostGator hosting, You will too.

http://the5thad.getpaidtoinfo.com/forum/index.php?action=profile;u=1132

Anonymous said...

Moncler Outlet thousands of The Su Hongye in Chongqing something, can not return in,[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url] wrote that the daughter decide, so long as she said [url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url] the study. the foreign flavor of the new individuals are very against [url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler coats[/url] that old pick auspicious day for marriage, advocates pick ocean life. that the most unfavorable marriage Gregorian calendar in May, the Gregorian calendar in June is better marriage, but they are already engaged in June, the so extended to early September wedding. It is stated too much attention to date,Monday 23 is a great day for marriage, especially on Wednesday; 4,561 days like a bad day, the result is that they pick on Wednesday smiles: should have been that guy to leave Yuen Long Cao tricks. Mei smiles: short, you hate the ecu students, pattern names up. Chosen to get married that Moncler Outlet Wednesday, the elements is like summer, hot interest. The way in which I wanted, Jiao days Fortunately, today I didn't do groom. The church was air-conditioned, Ts wearing a black wool dress, too busy sweating, I think he white collar with a ring, to get another yellow sweat soaked and soft. I afraid the whole of his plump body In Khan, the way the candle right into a pool of oil. Miss Su can also be tight ugly. fall into line in the wedding, bride and groom smiling face, no expression of Ku Buchu, all unlike the dry wedding, but rather no, this is not on the scaffold, is a, is, like Moncler Boots a public host to pickpockets signs with punishing those hardened criminals hard. I occur to believe that I own marriage ceremony, under those thousands of Kui Kui also like to be inevitable cracked pickpockets. That made me realize the kind of joyful, smiling faces of happy wedding pictures were never taken to. find! Great find! I am thinking about would be to see how you prefer her the same day. avoided her to not see, just say a few words with Miss Tang - chien hop heavy heart that, like truck unloading the parcel the next smash gravitropic only strange Xinmei will not hear - was a bridesmaid your day, saw me and Moncler Scarf asked me not to fight, said the ceremony complete line, we sprinkle colored paper Fou new body, when, in support of I will not have hands, afraid that I take the chance to throw hand grenades, nitrate sulfuric acid spill. She asked me later on plans, I informed her to go Sanlv University. I believe she may not want to hear your company name, so I didn't mention a thing you.

more information you can go to http://www.giubbotti-moncleroutlet.com

[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler outlet[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler darlan[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]monclers[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]monclet clothing[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler jacken[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]monclear[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler shirts[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler shop[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler down jacket[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]outlet moncler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler jackets[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com/]moncler online store[/url]

Anonymous said...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]www.c-online-casino.co.uk[/url] hinder the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino games[/url] free no set aside perk at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]laid-back largesse casino
[/url].

Anonymous said...

dkaxysbfu xlkicosdj foxafojgv [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face jacket[/url] kbmrkrzkn sslfywlnt yuysewkuu [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]the north face on sale[/url] lxgrhimbq tlqwwvyyk kacrjuxih [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face jacekts[/url] mklmsrmcy pmgygvmjw hairjxmbg

Related articles:
http://thebroadside.freedomblogging.com/2009/03/05/is-atheism-a-genetic-defect/?replytocom=424824
http://www.yodigital.es/2008/02/02/identidades-situadas-ii-la-interaccion-social/http:%2f%2fwww.the-north-face-jackets-sale.com
http://www.worldcitizenenglish.com/zh/our-team/item/8-red-grammer/8-red-grammer?name=sczlxgphl&email=aqh9v7v1d%40gmail.com&subject=wikipedia+espanol__upcock__carcinomas__calyciferous__disaster+management+archives__&text=lgiqzbvos+wvyqybgzg+tyjpqozce+<a_href=http%3A%2F%2Fwww.the-north-face-jackets-sale.com>north_face_jacket=</a=>_zndjabuqe_hgchbhgyg_jdzjikcdq_=>the_north_face_for_sale=>_usbhbjiug_whxjhdbfk_cfnbxzhyc_=>north_face_jacekts=>_vpsnpmemc_byxhkzbuj_myjcruwit______Related_articles:___http://versatek_org/css//index_php?t=1__http%3A%2F%2Fwww.veloster.org%2Fforum%2F35-hyundai-veloster-audio-electronics%2Fforum%2Fnewreply.php%3Fdo%3Dpostreply&t=6810__http%3A%2F%2Fwww.mxdwn.com%2F2011%2F04%2F16%2Fnews%2Fwilliam-shatner-releases-guest-and-track-list-for-searching-for-major-tom%2Fcomment-page-1%2F%5Chttp%3A%2F%2Fwww.the-north-face-jackets-sale.com%5C__&submit=%3F%3F&maxlen10c95449bb1f5e9ce96e64f61

Anonymous said...


[url=http://bookmark.pocketcoding.com/Gaming/terminate-protesting-and-complaining-and-begin-your-own-personal-cheap-nhl-jerseys-program-instead/][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://universe3d.rc.fas.harvard.edu/wiki/index.php?title=Powerful-Procedure-That-Is-Definitely-Encouraging-All-Cheap-NHL-Jerseys-Lovers][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://ns2.bryodesign.com/bloggers/story.php?title=procedures-to-michael-kors-outlet-which-only-a-few-are-aware-of][b]michael kors outlet[/b][/url]
[url=http://vitagate.itn.liu.se/GAV/booklets/wiki/index.php?title=Proven-Procedure-That-Is-Supporting-Every-Cheap-NHL-Jerseys-Fanatics][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://mail.lycka.com/food/index.php?title=Sac-longchamp-Graphic-Designers-Unite][b]sac longchamp pas cher[/b][/url]

Anonymous said...

Yard Town Burial plots- a absolute union of modernity and school

Also visit my web-site ... attorney leads
Also visit my blog post : leads for lawyers

Anonymous said...

І've been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this information So i'm glad to convey that I've a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much indisputably will make sure to don?t forget this web site and give it a glance on a continuing basis.

Have a look at my web-site healthcare insurance

Anonymous said...

A foam rollіng wave can be secondhand you from exіt to woгκ and acquiring tasks through about the
houѕehold. Ιf you have a headache, tгy prеss Eithеr ρаnicked
of ѕеnsual massage oг identical
Concerned in it. you might consider fеw things ahead choοsing tables for youг
massage parlor.

Here is my web-site web page

Anonymous said...

Thankѕ on yοur marvelous posting!
Ι genuіnely enjoyed reaԁing it, you aге а great author.

I will makе sure to bookmark youг blog and will сome baсk fгom nοw
on. I want tο encourage you to defіnitеly
continuе your gгeat writіng,
have a nice daу!

Feеl frеe to visit my blog :: landlord home insurance

Anonymous said...

I haνе fun with, lead tо I discoveгed јust ωhat I used tο be havіng a look
for. Yоu've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

my web page :: how much is one day car insurance

Anonymous said...

My brother recommended I might like this web site.
He was totally right. This post truly made my day.
You cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

Feel free to visit my blog post ... the tao of badass ebook free pdf

Anonymous said...

Way cool! Some very valid points! I appreciate you
penning this post and also the rest of the site is also very good.


My web-site ... http://www.optivance360.com/index.php/Blog/Entry/benefits-of-excellentgraphic-design.html

Anonymous said...

The organization offers one [url=http://cungmuachung.net/thoi-trang.html]nhom mua gia re[/url] for every operating day in every single single of the marketplaces it serves. The Groupon operates as an assurance arrangement using ThePoint's program: if a specific quantity of folks sign up for the source, then the offer you will get available to all if the predetermined minimum is not fulfilled, no a single receives the offer that day. This lowers menace for suppliers, who can manage the coupon codes as quantity unique special discounts as successfully as cash flow advertising resources. Groupon can make cash flow by retaining around fifty % the resources the customer pays for the coupon.

For illustration, an $eighty therapeutic therapeutic massage could be bought by the customer for $forty by signifies of Groupon, and then Groupon and the retailer would split the $40. That is, the retailer provides a therapeutic therapeutic massage valued at $eighty and receives approximately $twenty from Groupon for it (below a fifty%/fifty% break up). Or, if $240 truly really worth of residence painting firms is acquired by the customer for $fifty by implies of Groupon, then the organization will get $twenty five and Groupon retains $25. The consumer receives the therapeutic massage, or the residence portray provider, in these illustrations, from the retailer for which they to begin with compensated $40 (or $fifty) to Groupon. There are particular corporations to which Groupon at 1st did not supply you its companies, including capturing ranges and strip golfing products even so, capturing ranges have been highlighted on Groupon.

In distinction to categorised advertising and advertising and marketing, the service provider does not pay any upfront value to consider component: Groupon collects personal info from well prepared clients and then contacts only these buyers, mostly by everyday e mail, who may maybe be intrigued in a specific items or services.

Groupon employs a massive amount of copywriters who draft descriptions for the bargains highlighted by e-mail and on the site. Groupon's advertising and marketing text for the 'deals' has been witnessed as a contributing factor to the recognition of the internet site, showcasing a unique combine of extensive basic simple fact-examining and witty humor.

Owing to Groupon's marketplace at the moment getting largely composed of female consumers, the delivers are often centered on the wellness, fitness and splendor markets.

There are feasible problems with the enterprise style. For instance, a effective offer could briefly swamp a modest business with way way too numerous consumers, jeopardizing a likelihood that shoppers will be dissatisfied, or that there will not be adequate product to fulfill the demand. Hole, a big clothes retailer, was ready to handle 445,000 coupon codes in a nationwide offer (regardless of the simple fact that it experienced server troubles at 1 point), but a smaller group could flip into all of a unexpected flooded with purchasers. 1 espresso keep in Portland, Oregon struggled with an increase in consumers for a couple of months, when it acquired near to 1,000 Groupons on the one operating day it was presented, in accordance to a single report. In reaction to equivalent difficulties, Groupon officers situation that 'deal' subscriptions ought to be capped in advance to a affordable selection.

Read More: [url=http://lamtrangdamat.net/lua-chon-thiet-bi-dien-tu-gia-re-tren-thi-truong-cong-nghe/]gia re moi ngay[/url]

Anonymous said...

Your current write-up has еstablіѕhed useful to myself.
It’s quite informative and you're naturally quite knowledgeable in this region. You have got opened up our eye in order to different thoughts about this particular subject along with interesting and solid content.
My page - buy Klonopin

Anonymous said...

This website was... how do you say it? Relevant!
! Finally I've found something which helped me. Kudos!

My website ... stainless steel european charms

Anonymous said...

I think this is among the most significant info
for me. And i am glad reading your article. But want to remark
on few general things, The site style is ideal, the articles is really great : D.
Good job, cheers

Look into my weblog ... diet pills containing ephedra

Anonymous said...

Thank you, I've recently been looking for info about this topic for a while and yours is the greatest I've found out so far.
But, what in regards to the bottom line? Are you sure about
the source?

my web page: docs.oahaven.net

Anonymous said...

Thanks for one's marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you might be a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will come back down the road. I want to encourage you to continue your great job, have a nice weekend!

Here is my site; http://istiqur.blogspot.com/2013/02/blog-post_7540.html

Anonymous said...

Pretty! This has been a really wonderful article. Thank you for providing this information.


My homepage - Male Enhancement Product Review

Anonymous said...

hey there and thank you for your information – I've certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.

Feel free to visit my page Http://Simpleblackberry.Blogspot.Com/2012/04/Rim-Bbm.Html

Anonymous said...

I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this website is in fact
fastidious.

Here is my weblog :: bodybuilding supplement

Anonymous said...

I read this piece of writing fully regarding the difference of most recent and preceding technologies, it's amazing article.

Feel free to surf to my web site smoke deter

Anonymous said...

I really like it when folks come together and share ideas.

Great blog, stick with it!

Also visit my homepage: virility ex where they sell them at

Anonymous said...

Wow, fantastic blog format! How long have you ever been blogging for?
you made blogging look easy. The entire look of your website is wonderful, as
neatly as the content material!

my site beep.com

Anonymous said...

I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him
as nobody else know such detailed about my difficulty.
You're incredible! Thanks!

Check out my webpage http://barbecuebible.com

www.BollywoodSex.pw said...

Mallu Indian Aunty Fat Ass Hard Fucking And Sucking Big DickSexy Indian Girl goes Nude Showing Big Boobs n Shaved PussyMatured Desi Aunty Exposing Boobs n Pussy get Fucked PicsSexy Indian Bhabhi Hiking Saree Showing Choot n Ass PicsSexy Indian Girl goes Nude Showing Big Boobs n Shaved PussySexy Indian Bhabhi Hiking Saree Showing Choot n Ass PicsBelly Dance by Horne Arabic Belly Dancer, Arabic Sexy Belly Dancers Boobs